Transport produktów żywnościowych

Różnorodne produkty żywnościowe wymagają zastosowania odpowiednich procedur, pozwalających na ich bezpieczne magazynowanie oraz przewożenie. Są to normy dotyczące temperatury, rodzaju opakowania, wilgotności czy innych, szczegółowych wytycznych. Czym zatem powinny się charakteryzować środki transportu, przeznaczone do kontaktu z żywnością?

Wysoce odporne pojemniki

Trudno wyobrazić sobie sytuację, w której każdy artykuł żywnościowy będzie przekładany z miejsca produkcji do środka transportu oddzielnie. To niemożliwe, dlatego z myślą o jak najwygodniejszym i najszybszym pakowaniu, przenoszeniu i przewożeniu, należy zastosować odpowiednie pojemniki.

Jednymi z najbardziej rozpowszechnionych są kosze EURO, które charakteryzują się uniwersalnością i znajdują zastosowanie w każdej branży. W przemyśle spożywczym mogą służyć do magazynowania i łatwego przemieszczania produktów takich jak między innymi warzywa, owoce, czy pieczywo.

Pojemniki transportowe EURO swoją popularność zawdzięczają chociażby wysokiej jakości wykonania. Zostały stworzone z mocnego, a jednocześnie lekkiego polipropylenu, dzięki czemu mogą wytrzymać duże obciążenia fizyczne. Nadają się zatem do transportowania między innymi ciężkich surowców lub produktów spożywczych.

Drugą ważną cechą koszy EURO jest ich odporność na warunki atmosferyczne. Skrajnie niskie lub wysokie temperatury nie powodują ich odkształceń ani nie zmieniają właściwości (w tym nie stają się kruche), dzięki czemu mogą one zostać zastosowane m.in. w warunkach znacznie obniżonej temperatury.

W zależności od rodzaju towaru, który będzie w nich składowany, warto wybrać spośród dwóch rodzajów pojemników, wyróżnionych ze względu na rodzaj dna i ścian. Artykuły, które wymagają solidnej ochrony, dobrze będą pasować do jednolitych pojemników o zwartym dnie i ścianach. Z kolei produkty wymagające przepływu powietrza lepiej umieścić w koszach, które posiadają ażurową budowę.

Dobry wózek

Oprócz odpowiedniego pojemnik, w celu przewiezienia produktów żywnościowych na stosunkowo krótkim dystansie, niezbędny jest odpowiedni wózek. To podstawowe wyposażenie każdego sklepu, magazynu czy hali przetwórczej, w której pierwotnie dostarczone produkty żywnościowe będą ulegały dalszej obróbce.

W transporcie żywności najbardziej rozpowszechnione są wózki transportowe ręczne o budowie platformowej, na których z łatwością można ustawić przygotowane wcześniej kosze. Mogą występować jako wózki jedno- lub dwuburtowe, ewentualnie z dodatkowym zabezpieczeniem w postaci siatki. Dzięki takiej konstrukcji są stabilne, łatwe w prowadzeniu i dobrze zabezpieczają żywność przed wypadnięciem na podłogę nawet wówczas, gdyby wypadła z kosza EURO.

Dodatkową zaletą wózków transportowych ręcznych może być możliwość zdemontowania siatki lub burty, co przekłada się na jego większą funkcjonalność i możliwość przewożenia bardziej zróżnicowanych towarów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here