Linia do produkcji chleba a profesjonalne wyposażenie nowoczesnej piekarni

0
365

Linia do produkcji chleba to podstawowe urządzenie wykorzystywane w każdej piekarni. Wytworzenie podstawowego produktu sprzedawanego w takich miejscach – czyli świeżych bochenków chleba – odbywa się dziś właśnie wewnątrz specjalnych linii produkcyjnych. Dotyczy to zarówno małych, jak i dużych piekarni. Jest to rezultatem postępującej automatyzacji pracy, która nie ominęła także branży piekarniczej. Zapraszamy do lektury, w trakcie której zaprezentujemy najważniejsze parametry i warunki pracy linii do produkcji chleba oraz podpowiemy – z jakich linii warto korzystać.

Linia do produkcji chleba – automatyzacja pracy i najwyższa jakość

Wypiekanie chleba to zadanie szczególnie trudne. Każdy, kto w warunkach domowych próbował wypiec własny chleb zdaje sobie sprawę, jak wiele czynników ma wpływ na uzyskiwany efekt. Wymienić należy przede wszystkim odpowiednie proporcje poszczególnych składników, od których to zależy jakość naszego wypieku.

Nie inaczej jest w przypadku piekarni, które pracują w sposób zautomatyzowany. Wypiekany w nich chleb nie jest co prawda wytwarzany za pomocą pracy rąk, ale mimo to jego przygotowanie jest bardzo wymagające. Samo wytwarzanie chleba rozpoczyna się od doboru składników w odpowiednich względem siebie proporcjach, a następnie ich dokładnym wymieszaniu. W tym celu korzystamy ze specjalnym urządzeń mieszających, zwanych miesiarkami.

Umieszczone w nich składniki zostają dokładnie wymieszane oraz połączone, tworząc jednolitą masę. Z niej formuje się bochenki chleba, które przechodzą następnie przez kolejne etapy wytwarzania.

Linia produkcyjna jest kluczowym elementem w procesie wytwarzania. Poszczególne dostępne rodzaje linii do produkcji chleba (szczególnie polecamy te oferowane przez: ibis.net.pl) mogą zawierać w swojej budowie takie elementy jak: waga, rozdzielarka, zaokrąglarka, międzygarownia, wydłużarka, prasowarka. Każdy z nich pełni inną funkcję w procesie wytwórczym oraz pozwala na wprowadzanie określonych zmian w wyglądzie i konsystencji tworzonych wypieków. Przede wszystkim jednak pozwalają na produkowanie dużej ilości wypieków, które będą identyczny zarówno pod kątem ich kształtu, jak i objętości czy smaku.  

Warto przy tym podkreślić, że linie do produkcji chleba można zakupić zarówno „w całości”, jak i dobierając poszczególne jej części. Dzięki temu, mamy możliwość dość swobodnej i w pewnym stopniu dowolnej konfiguracji poszczególnych części.

Automatyzacja pracy

Automatyzacja pracy jest stosowana we wszystkich rodzajach piekarni – zarówno w tych wielkich, zaopatrujących liczne punkty zakupu pieczywa, jak i w piekarniach osiedlowych. W każdym wypadku, zastosowanie linii do produkcji chleba pozwala zaoszczędzić zarówno ilość czasu przeznaczoną na jego wytworzenie, jak i obniżyć koszty samej produkcji.

Wbrew pozorom, zastosowanie linii produkcyjnych nie będzie skutkować standaryzacją produkowanych w danej piekarni rodzajów pieczywa. Wręcz przeciwnie, poszczególne dostępne linie produkcyjne pozwalają na takie zaprogramowanie ich działania, by wypiekany chleb posiadał dokładnie taki kształt, kontury, konsystencję oraz zdobienia, jakie do tej pory stosowaliśmy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here